SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1556 >>

DEVAM: 39- LAHDİN MÜSTEHABLlĞI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن المثنى. حَدَّثَنَا أبو عامر. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن جعفر الزهري، عَن إسماعيل بْن مُحَمَّد بْن سعد، عَن عامر بْن سعد؛

 - أنه قَالَ: ألحدوا لي لحدا، وانصبوا على اللبن نصبا، كما فعل برَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ.

 

Amir bin Sa'd (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre, (babası) Sa'd (bin ebi Vakkasr.a.vefat edeceği zaman): Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e yapıldığı gibi bana da lahd kazınız ve üstüme kerpiçler dikiniz. (üstümü kerpiçle örtünüz) dedi.

 

 

Diğer tahric: Bunu, Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA: 1555 nolu Cerir (r.a.)'in hadisi Zevaid türündendir.  Bu babta rivayet edilen hadisler, mezarın lahid usulü ile yapılmasının efdaliyetine delalet eder.  İlk iki hadiste «Lahit bizedir, şak başkalarınadır.» buyurulmuştur. Bu cümleler, çeşitli şekillerde yorumlanmıştır.

 

EI-Menhel yazarı bu şekilleri şöyle sıralamıştır: Yani lahit usulü biz müslümanların ölülerine mahsustur. Şak usulü de bizden olmıyan Ehl-İ kitaba mahsustur. Ahmed'in bir rivayetinde bu mana açıkça belirtilmiştir.

 

ibn-i Teymiye: Bu hadiste, Ehl-i kitabın şiarı olan tüm işlerde onlara muhalefet etmemiz için bir uyarı vardır. Öyle ki, ölüyü mezarın dibine indirmekte bile muhalefet etmemiz emredilmiş, demiştir.

 

Bir kavle göre hadisin manası: 'Lahit usulü, Peygamber (s.a.v.)'in ümmetine mahsustur. Şak usulü, geçmiş ümmetIere mahsustur.' Veyahut 'Lahit usulü, Peygamberlere mahsustur. Şak usulü peygamber olmıyanlara mahsustur.' olabilir.

 

Bu hadisler, lahit usulünün şak usulünden daha faziletli olduğuna delalet ederler. Şak usulünün caiz olmadığı kastedilmemiştir. Buna delil ise, 1557 nolu Enes (r.a.)'in hadisidir. Bundan sonra o hadise geçilecektir.

 

Nevevi, 'el-Mühezzeb şerhinde: Alimler, lahit ve şak usulleri ile kazılan mezarlara ölüleri defnetmenin caizliği üzerinde icma' etmişlerdir, demiştir.

 

Toprak sert ve sık olduğu yerlerde lahit usulü efdaldır. Toprağı gevşek olan yerlerde ise şak usulü efdaldır. Fıkıhçıların ekserisinin kavli budur.